Onderzoeksproject
Soilspect
“10K is echt een club waar je je mee verbindt, waar je tijdens, maar ook daarna nog terecht kan voor advies, maar ook gewoon voor leuk praatje.”
Stel, je wil een weg bouwen op een stuk grond wat nog niet bebouwd is. Om te bepalen of de grond genoeg draagkracht heeft moet je de grond laten ‘zetten’. Dat betekent dat je eerst een zakbaak neer moet zetten, een stalen paal om het originele grondniveau in de gaten houden, daar overheen plaats je een hele berg grond die druk uitoefent op het originele grondniveau, dan treedt er zakking op. Door de bovenkant van het paaltje in te meten bepaal je hoeveel het grondniveau is gezakt. Dit is interessant voor geotechnische bureaus, want zij doen aan de hand van die informatie hun berekeningen om aan te tonen dat de grond het benodigde draagvermogen heeft. Een zogenaamde grondmeter meet al die palen persoonlijk in, voor een rotonde zijn dit er een stuk of 15 a 20, maar voor een afrit zit je al snel op 50 stuks.
Soilspect zorgt er voor dat zodra de zakbaken zijngeplaatst, er niet meer elke keer iemand persoonlijk de meting bij die zakbaken hoeft te doen. Soilspect zet een meetstation op elke paal en doet dagelijks digitaal een meting. Die data wordt verzameld op een server en de klant kan via een webportaal inloggen en de meetdata meteen bekijken.
Ook Soilspect doet mee met 10K in 2020:
“We hoorden van 10K en hebben een aantal voorgesprekken gevoerd, toen werden we heel enthousiast. We hadden in het begin echt het idee dat we er zelf wel uit zouden komen, maar achteraf gezien was dit nooit gelukt zonder alle expertise waar we toegang tot hadden bij 10K. De masterclasses geven zoveel houvast, van hoe je jezelf moet presenteren tot het hele financiële vlak, waar we echt nog niet over na hadden gedacht.” Daarnaast heb je het programma zelf, waarin je je business veel meer moet uitkristalliseren. Je wordt gedwongen na te denken over zaken waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. Welke waarde creëer je nou echt voor de klant? Die vraag moet je echt heel scherp hebben voor je je business kan uitbouwen. Ons idee op zich is niet significant veranderd tijdens 10K, maar wel de manier waarop we ons bedrijf in de markt willen zetten. Wij waren van plan ons in de markt te zetten als prijsvechter en maximaal te adverteren met ”Kies ons, wij zijn de goedkoopste!” We hadden geen idee dat er ook meerwaarde voor de klant zit in het feit dat we meten met hoge frequentie, veel vaker dan dat je een grondmeter een meting kan laten doen.
“ We stapten naar binnen als vier studenten en stapte weer naar buiten als een startup.”
Tijdens 10K ontwikkel je gigantisch, je wordt veel professioneler. Wat ik echt wel ingewikkeld vond, was de business toolbox waarin je allerlei businessmodellen moest gaan uitwerken, dan zit je je op een gegeven moment echt wel af te vragen waarom je dit aan het doen bent. Achteraf zie ik zeker de meerwaarde voor ons bedrijf, maar makkelijk is het niet. Je studeert, hebt een baan en dit er ook naast is gewoon hard werken.
“We zitten nu aan het eind van de testfase van het derde prototype, nu gaat het echt goed werken en we horen steeds meer van mensen die zitten te wachten tot het klaar is en ze er mee aan het werk kunnen. De bouw heeft een groot personeelstekort en dit wordt alleen maar erger, ons product biedt hier een oplossing voor.” “Na een HBO Take off subsidie te hebben gekregen, waarmee we een haalbaarheidsstudie hebben gedaan en gekeken of ons systeem daadwerkelijk te produceren is, zijn we nu bezig met een financieringsvoorstel voor ESA (European Space Agency) Zij hebben een incubator voor space related bedrijven en ons systeem werkt met GPS en is dus space related. We hebben onze presentatie al gegeven en dat ging heel goed, over een week horen we of we mee mogen doen, dan zijn we nog een stapje dichterbij het eindproduct.”
linkedin.com/showcase/hva-ondernemerschap/
Tekst: Eline van der Steen
Ontwerp infographics: Creja Ontwerpen