Onderzoeksproject
Mazehunter
Spelletjes spelen op de tablet die kinderen helpen met het ontwikkelen van hun fijne motoriek én met de moeilijkheden die bij dyslexie komen kijken. Met dit idee start Desi Bootsman bij 10K om in 2020 een HBO Take Off subsidie binnen te halen met haar innovatieve idee.
Desi doet als student Media Informatie en Communicatie aan de HvA mee aan 10K met haar ondernemersidee, de app ‘Mazehunter’. Het idee voor de app speelt al veel langer door haar hoofd. Zelf dyslectisch, maar zonder ooit haar plezier in lezen te zijn verloren, verbaast ze zich over de verhalen van kinderen die vanwege die dyslexie het lezen niet leuk meer vinden. Haar dyslexiebegeleiding op de basisschool bestond uit jongleren, met twee handen tegelijk op het bord schrijven en skippyballen. De begeleiding van de kinderen van nu bestaat vooral uit uren van extra lezen, precies datgene waar ze moeite mee hebben en niet leuk vinden.
Zich afvragend waarom zij niet extra hoefde te lezen op school en wat dan de invloed van de oefeningen is die zij moest doen, gaat ze in gesprek met professionals. “Het bleek dat met de oefeningen die ik moest doen, dezelfde hersengebieden gestimuleerd werden als wanneer je hardop voorleest. Je traint dus hetzelfde gebied, maar met een compleet andere activiteit”.
Met dat idee, dat oefeningen voor de fijne motoriek hetzelfde effect hebben als al dat extra lezen wat kinderen moeten doen, ontstaat het idee voor Mazehunter. Een app waarin kinderen oefeningen en spelletjes doen waardoor hun fijne motoriek verder ontwikkeld wordt en tegelijkertijd het hersengebied waar ze baat bij hebben met lezen wordt gestimuleerd. Mazehunter motiveert het kind tekeningen te maken op een whiteboard dat voor de tablet ligt. De tablet heeft een spiegel op de camera waardoor de tablet de tekening ziet, deze automatisch uitsnijdt en op het scherm tot leven brengt in de wereld van Mazehunter.
Desi doet tijdens de verschillende ontwikkelstadia van de app mee met meerdere talentwedstrijden en bij een van deze komt ze in aanraking met het HvA programma 10K. “Omdat ik voornamelijk creatief bezig was met de app, was de zakelijke kant van het verhaal nog erg onderbelicht en dit is het sterke punt van 10K. De vele verschillende coaches die zijn aangesloten bij het programma kunnen je op zoveel manieren begeleiden. Bij de zakelijk kant, maar ook op het gebied van productdesign en advies over de keuzes en de dingen waar je over na moet denken als je een product op de markt wil zetten. Ze benadrukken dat je je doel moet vasthouden. Er komen ook mensen op je af die willen dat je er een massaproduct van maakt bijvoorbeeld, bij 10K benadrukten ze vooral dat ik mijn focus moest vasthouden en moest vasthouden aan de redenen waarom ík de app wilde maken. Wat die reden ook was, massaproductie en veel geld verdienen, of kinderen met dyslexie helpen, dat maakt niet uit, maar wel dat het is wat ík wil.
De masterclasses elke week helpen je om inzicht te krijgen op marketinggebied en op wat je tegen gaat komen als ondernemer. Je krijgt niet alleen begeleiding voor je startup, maar ook op persoonlijk vlak krijg je de mogelijkheid om te groeien. De masterclass over: “de eerste indruk”, heb je heel veel aan op het moment dat je met investeerders gaat praten. Ook het programma samen doen met andere studenten die door hetzelfde proces heen gaan is waardevol, je kan zoveel uitwisselen met elkaar.”
Na 10K blijkt er zoveel potentie in de app te zitten dat het aanvragen van een HBO Take-off subsidie haar wordt aangeraden. Belangrijk bij zo’n aanvraag is onder andere de haalbaarheid van het idee en dat betekent dat Desi developers aan het werk moet zetten. Dit technische doorontwikkelen van de app gebeurt ook binnen HvA muren. Bij de ICT-cursus Mobile Development van de Hogeschool van Amsterdam brengt Desi de app als project aan, waardoor studenten aan de slag kunnen met de app en zo een prototype tot stand komt. Na het indienen van haar subsidieaanvraag wordt Desi uitgenodigd om haar idee te pitchen en krijgt ze vlak voor kerst het geweldige bericht dat de subsidie haar wordt toegekend. Op deze manier kan de app weer een stuk verder worden ontwikkeld.
“We zijn nu bezig met een tweede groep studenten die de app weer technisch doorontwikkelt. Ik heb een technisch begeleider gevraagd te ondersteunen, omdat ik voelde dat ik te weinig kennis had van de technische kant om de studenten goed te kunnen aansturen. Dit helpt ontzettend bij de vertaling van het creatieve naar het technische. We vormen nu echt een team wat de app verder brengt. Nu moet ik op zoek naar investeerders, dat vind ik lastig en moeilijke gesprekken om te voeren omdat je toch om een, wat mij betreft, groot bedrag vraagt. Zo belangrijk hierbij is dat ik een goed werkend prototype heb om te laten zien. Het idee is zo innovatief dat mensen het echt moeten zien om te snappen wat de app nu precies doet. Dit is waar we in 2021 voor gaan!”
“Het is niet raar dat kinderen faalangst ontwikkelen en minder zin in school krijgen, als je alleen maar dingen moet doen waar je niet goed in bent.”
-Desi Bootsman, student Media Informatie en Communicatie–
linkedin.com/showcase/hva-ondernemerschap/
Tekst: Eline van der Steen
Ontwerp infographics: Creja Ontwerpen